Exterior view of Brockholes Visitor Centre

Brockholes Visitor Centre Automatic sliding door to restaurant

Door closer

 

 

Brockholes Visitor Centre

The vision for Brockholes Visitor Centre, the 67-hectare nature reserve near Preston, was to design a suite of visitor facilities to inspire and encourage people to visit the site and engage with the natural world. Adam Khan Architects designed buildings and open spaces to form a village-like cluster, floating on a large pontoon, which responds to changing water levels in the flood plain. This brings the visitor into the magical territory amongst the reeds at the water’s edge.

To complete the architects vision, Allgood knew that the ironmongery had to be sustainable and simple in design. By supplying our Alite range in a stainless steel finish, the ironmongery looked natural in its environment, fitting in with its surroundings and the structural integrity of the building.

As the building was aiming for a BREEAM excellent rating, Allgood had to demonstrate their environmental credentials. In addition to ISO 14001 accreditation, Allgood had to provide details about the raw materials used in the products such as the recycled content of the products, the wastage of material in manufacture and the source of the raw material.

The centre’s large number of visitors had to be carefully considered when developing the access strategy for the many new buildings. Allgood specified and installed 5 automatic swing doors and 2 automatic sliding doors on key access door to provide ease of access for all visitors to the centre.

icon_document View Case Study PDF